Design a site like this with WordPress.com
Get started

Μουσικός τσιπουρομέζες #1 _ Cenizas by Nicolas Jaar

Concert poster from Ramallah, Palestine (2017) by Maziyar Pahlevan

Τους δίσκους που κυκλοφόρησαν το 2020 μπορώ (δεν θέλω;) να τους κατατάξω σε 3 κατηγορίες: 1. Σε αυτούς που συνέχισαν ανεπηρέαστοι από την πανδημία να ροκάρουν/χορεύουν/ραπάρουν κοκ και μας ανάγκασαν να χορεύουμε/χτυπιόμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας (και στα διαλείμματα της δουλειάς), 2. Στους πολιτικά φορτισμένουν δίσκους της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ/Βρετανίας κυρίως που ήταν μια κατηγορία από μόνοι τους! και 3. Σε αυτούς τους μουσικούς που επηρρεάστηκαν πολύ ή εξέφρασαν την ανησυχία/απαισιοδοξία/αισιοδοξία/διαμαρτυρία τους για την πανδημία και τα επακόλουθα τους μέσα από την μουσική τους. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία κατατάσσω το Cenizas του αγαπημένου χιλιανοαμερικάνου Nicolas Jaar, που κυκλοφόρησε άλλους δύο δίσκους μέσα στο 2020. Ο Jaar δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Bandcamp weekly ότι το 2020 απομονώθηκε μακριά από την Νέα Υόρκη και ότι δεν έγραψε σχεδόν καθόλου μουσική για πρώτη φορά από τα 14 του χρόνια! Παρότι το Cenizas λοιπόν φαίνεται ότι γραφτηκε νωρίτερα, είναι για μένα ένας δίσκος που μου κράτησε συντροφιά σε όλη αυτή την σκοτεινη περίοδο και μοιάζει να φτιάχτηκε με το μυαλό σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις. Αν το συγκρίνουμε με τον δίσκο των Against All Logic που γράφτηκε νωρίτερα και το Telas που κυκλοφόρησε αργότερα, το Cenizas είναι σαφώς το πιο επηρεασμένο από το παρόν του καλλιτέχνη, της ανθρωπότητας, του εαυτού μου. Το εξώφυλλο του μαύρο σαν την διάθεση μας όλους αυτούς τους μήνες, έχει μόνο ένα λευκό, λεπτό περίγραμμα μιας -ίσως λίγο παραμορφωμένης- ανθρώπινης μορφής. Το Agosto, δεύτερο μικρότερο κομμάτι του δίσκου -δυστυχώς, μάλλον παραπέμπει στον χειρότερο Αύγουστο της ζωής μας, είναι τόσο σκοτεινό και τόσο υπέροχο ταυτόχρονα που δεν μου φτάνουν τα 2 λεπτά και 47 δεύτερα του, το βάζω πάντα στο ριπίτ 2-3 φορές να ξανακούσω το παραμορφωμένο κλαρινέτο που παίζει ο Jaar. Το Gocce που ακολουθεί μοιάζει με την φυσική συνέχεια του Αυγούστου με αυτή την παράξενη ηχητικά βροχή από κρουστά και πιάνο (υποθέτω) και θα ήταν το καλύτερο κομμάτι ελλέιψει του Agosto. Το Garden συνοψίζει τον σκοτεινό μινιμαλισμό ολόκληρου του δίσκου σε ένα επαναλαμβανόμενο τέμπο παιγμενο από πιάνο. Ο δίσκος έχει μια συνοχή, μια απλότητα και μια ήσυχη προσοχή στην λεπτομέρεια που σε υποχρεώνει να σταματήσεις ότι κάνεις, να βάλεις ακουστικά και να διεισδύσεις ολοκληρωτικά ανάμεσα στις νότες και στους ήχους που δημιουργεί ο Jaar. Αν η ζωή μας επανέλθει σε κάποιο ποσοστό στα προ-2020 δεδομένα ίσως το Cenizas να ακούγεται λιγότερο εκπληκτικό στα αυτιά μας, ίσως να ακούγεται μόνο σε βροχερές νύχτες που μας θυμίζουν όλα όσα περάσαμε φέτος. Πάντως για μένα αυτή η μουσική είναι το σάουντρακ του 2020, σκοτεινό όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω του εγκλεισμού, της ψυχικής υγείας, της κακοποίησης των αδυνάτων, του περιορισμού της ελευθερίας και του λόγου.

3. En las cenizas  Vamos a armar  No saber nada  Es mejor Ya no cabe nada  Pero estamos juntos  Sin noticias  Del otro mundo  Y cada día Nuestro mundo Se achica  O se derrumba  Y lo único que  Me han dicho sobre el tema Es que es el sentido común de una flecha Y lo único que  Me han dicho  Es que es el sentido común de una flecha  Y porque no responde El sentido común  No puedo utilizar su lenguaje  Su lenguaje 

(TRANSLATION)= = In the ashes, we will form knowing nothing now is better there’s no space for anything but we are together without news of another world and everyday, our world, shrinks or crumbles. and the only thing they have said about any of this: is that it’s ‘the common sense of an arrow’. the only thing they have said about any of this: is that it’s ‘the common sense of an arrow’. but why doesn’t common sense respond? I can no longer use its language.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: